Pollo Mole Poblano

(Kip in chocoladesaus)

Hét nationale feestgerecht in Mexico. Ontstond volgens de legendes ergens in de 17e eeuw toen aardsbischop Juan de Palafox onverwachts plande het klooster van Santa Rosa in Puebla te bezoeken. Hij moest eten. De nonnen panikeerden, ze waren arm en hadden niets waardigs meer in huis om te serveren. Ze draaiden een oude kalkoen de nek om, voegde hun laatste kruidenresten en oud brood bij elkaar en baden angstig op een mirakel.

 

INGREDIENTEN

(voor 4 personen)

Voor de mole


4 eetlepels Pro-Vita choco

400ml gevogeltebouillon

1 maïs tortilla

2 koffielepels anijszaad

1/2 kaneelstok

4 kruidnagels

2 koffielepels korianderzaad

1 koffielepel komijnzaad

6 koffielepels sesamzaad

1 kop met 3/6 amandelen, 1/6 hazelnoten en 2/6 pecannoten

2 chilipepers

1 ui

1/2 kop gedroogde rozijnen en pruimen

2 teentjes knoflook

3 middelgrote rijpe tomaten, geschild

peper en zout

sinaasappel

Voor de rijst

 

rijst

sjalot

tijm

laurier

 

Voor de pollo

 

kip of kalkoen (bvb filets)

hoeveboter

kippenkruiden

limoen

 

Voor de garnering

 

kidneybonen

sjalot

enkele kleine seldertakjes

koolzaadolie

sinaasappel

WERKWIJZE 

De mole


Zet een grote braadpan op het vuur en brand er zonder vetstof langs beide kanten een tortilla in aan tot hij volledig knapperig is.

Breek 'm in grove stukken en doe alles in de blender.

Vijzel het anijszaad, de kaneelstok, de kruidnagels, het korianderzaad en het komijnzaad fijn.

Brand het resultaat ongeveer 1 minuut in dezelfde pan zonder vetstof en veeg alles in de blender.

Hak de amandelen, hazelnoten en pecannoten en brand ze samen met het sesamzaad ongeveer 3 minuten in dezelfde pan en veeg daarna alles in de blender.

Hak 2 chili's (1 mét zaad, 1 zonder - naargelang hoe heet je het wil), de ui, 2 tenen knoflook, de rozijnen en de gedroogde pruimen in grove stukken en schroei ze ongeveer 5 minuten in dezelfde pan eventueel met wat koolzaadolie.

Veeg daarna dit alles in de blender.

Voeg aan het geheel in de blender nog de tomaten zonder schil, kruid met grove peper en zout en voeg al 2/5 van de bouillon toe. En...blend tot het een mooi papje wordt - maak het wel niet té glad.

Zet een pot op het vuur met de overige bouillon, warm die op en voeg geleidelijk aan de geblendde massa toe terwijl je in je pan roert.

Wanneer de saus begint te koken temper je het vuur en voeg je één voor één de lepels ProVita choco toe, roer en laat de ProVita choco langzaam opgaan in het geheel.

Kruid nog naar smaak met peper, zout en zeste van de sinaasappel en laat het geheel afgedekt verder sudderen.

 

De rijst


Gebruik rijst die weinig zetmeel heeft.

Neem een kookpotje en doe er ruim de koolzaadolie in.

Snijd een sjalotje fijn en stoof het aan in de olie. Doe er wat tijm en laurier bij en roer er voorzichtig een maat rijst door.

Voeg dan rustig een dubbele maatwater toe en meng er een koffielepel groentenbouillon door.

Laat het geheel nu met rust. Laat de afgesloten pot zo'n 20 minuten z'n werk doen op een laag vuur.

 

De pollo


Smelt de hoeveboter in een stevige braadpan op een hoog vuur.

Kruid de kippenborsten met peper, zout en kippenkruiden en leg ze eerst op de gladde kant.

Schroei ze dicht.

Zet dan je vuur lager en laat ze gedurende 8 min. garen.

Draai ze om en laat ze nog enkele min. verder garen.

Blus eventueel met een limoentje.

 

De garnering


Fruit in de braadpan een fijngesneden sjalot, een fijngesneden teentje knoflook, enkele fijn gesneden selderstengels.

Voeg de kidneybonen toe en bak ze kort. Kruid met komijn, wat peper en zout.

Dien op met enkele frisse blokjes sinaasappel.

 

SMAKELIJK!

Recept door Dries De Win